Coupang, de Amazone van Zuid-Korea, ziet zijn aandelen knallen in een mega Amerikaanse IPO

Hong Kong (CNN Business) Coupang, het grootste e-commercebedrijf van Zuid-Korea, heeft dit jaar tot dusver de grootste beursgang in de VS gehaald.

 

De aandelen van het door SoftBank (SFTBF) gesteunde bedrijf eindigden donderdag hun eerste handelsdag op de New York Stock Exchange voor $ 49,25, een stijging van 41% ten opzichte van de IPO-prijs van $ 35.

 

 

Het aanbod bracht bijna $ 4,6 miljard op. De eerste dagpiek geeft het bedrijf een marktkapitalisatie van $ 84,5 miljard.

Het aanbod overtreft dating-app Bumble’s Wall Street IPO, die vorige maand meer dan $ 2 miljard opbracht. Het is volgens Dealogic ook een van de grootste noteringen ooit door een Aziatisch bedrijf op een Amerikaanse beurs. Apple aandelen koers is gestegen.

 

Coupang, gevestigd in Seoul, is het antwoord van Zuid-Korea op Amazon (AMZN). Het werd in 2010 opgericht door Bom Kim, die studeerde aan de Harvard University, en heeft sindsdien zijn voetafdruk uitgebreid naar Silicon Valley, Shanghai en Seattle.

Bumble maakt Wall Street-debuut in een mijlpaalmoment voor vrouwelijke oprichters

Volgens de Bloomberg Billionaires-index is Kim persoonlijk nu ongeveer $ 8,6 miljard waard nadat hij zijn bedrijf naar de beurs had gebracht.

 

Coupang is populair vanwege zijn “raketbezorging” -service, die klanten belooft gratis verzending binnen enkele uren of de volgende dag. Maar het bedrijf heeft in Zuid-Korea ook kritiek gekregen op de arbeidsomstandigheden, die lokale media in verband hebben gebracht met de dood van twee van zijn bezorgers.

Coupang heeft eerder gezegd dat het door de autoriteiten in Zuid-Korea was meegedeeld dat de dood van Jang Deok-jun, die in een van zijn logistieke centra werkte, “werd beschouwd als een werkgerelateerde ziekte”. De koers van NIO aandelen zijn laag.

 

“We betuigen onze condoleances en verontschuldigingen voor meneer Jang. We betuigen onze diepe condoleances aan zijn familie en we zullen actief proberen om zijn familie te onderhouden”, zei het bedrijf vorige maand in een verklaring. “We zullen de hervormingen die we aan het voorbereiden waren samenstellen … en ons best doen om een ​​omgeving te creëren waarin werknemers veilig kunnen werken”, voegde hij eraan toe.

In een aparte verklaring zei Coupang donderdag dat het zijn “diepe condoleances” betuigde aan de familie van de tweede werknemer, die begin maart overleed. Hij was niet geïdentificeerd.

Het bedrijf zei dat de werknemer 40 uur per week had gewerkt, aanzienlijk minder dan de gemiddelde werkweek van de meeste bezorgers. Het drong er bij de media op aan om geen melding te maken van speculaties over de dood of onbevestigde claims.

“De autoriteiten werken aan het achterhalen van de exacte doodsoorzaak en het bedrijf doet zijn best om mee te werken”, zei hij. “[We] zullen geen enkele steun missen bij het verminderen van de pijn die de familie van de overledene voelt.”

Zoals veel e-commercebedrijven, is het bedrijf van Coupang gegroeid tijdens de coronaviruspandemie naarmate meer mensen thuis blijven en online winkelen. Toen de crisis begon, stegen de bestellingen voor bezorging op de volgende dag van iets meer dan 2 miljoen naar 3,3 miljoen per dag.

 

“We zagen een sterke stijging van de vraag in alle categorieën”, vertelde Kim afgelopen april in een interview aan CNN.

Coupang verloor in 2020 ongeveer $ 475 miljoen, een verbetering ten opzichte van het nettoverlies van $ 699 miljoen van het voorgaande jaar, volgens een SEC-aanvraag. Maar het is erin geslaagd indruk te maken op investeerders.

 

“Coupang stelt mogelijk een nieuwe maatstaf voor wereldwijde e-commercebedrijven in Azië en de VS en er zijn een aantal belangrijke lessen die startups kunnen leren van wat Coupang heeft bereikt”, aldus Goodwater Capital, een Californische durfkapitaalfirma die eerder geïnvesteerd in het opstarten.

 

De klantloyaliteit en dominantie van het bedrijf in Zuid-Korea suggereren dat “in sommige opzichten [het] zelfs Amazon verbaast”, schreef het bedrijf woensdag in een rapport.

“Veel heeft te maken met hun innovaties in het leveringsmodel”, zegt Eric Kim, managing partner van Goodwater Capital, een voormalig bestuurslid van Coupang.

“Ze hebben zoiets als levering in de vroege ochtend. Als je om middernacht bestelt, kun je het om 7 uur ‘s ochtends krijgen”, vertelde hij aan CNN Business.

 

Amazon stopt camera’s in zijn bestelwagens en sommige chauffeurs zijn niet tevreden

De belangstelling voor de beursgang is ondertussen hot geweest. Eerder had het bedrijf gezegd dat het aandelen zou verkopen voor ergens tussen de $ 27 en $ 30 per stuk, voordat het dat bereik zou verhogen naar $ 32 tot $ 34 – en uiteindelijk zou het prijzen op $ 35. Het verhoogde ook het aantal aandelen dat het van plan was aan te bieden, van 120 miljoen naar 130 miljoen, waaronder enkele van bestaande aandeelhouders.

 

Het geroezemoes komt op een goed moment voor SoftBank, de grootste aandeelhouder van Coupang. Het Japanse conglomeraat heeft sinds 2015 minstens $ 3 miljard in Coupang geïnvesteerd en zijn Vision Fund bezit meer dan 35% van het bedrijf. Zijn inzet is nu bijna $ 30 miljard waard.

 

Hoewel technologieaandelen de afgelopen weken wat volatiliteit hebben gekend, hebben ze over het algemeen een ongelooflijke vlucht over deafgelopen jaar. Masayoshi Son, CEO van SoftBank, heeft de rally aangegrepen en riep zijn portefeuillebedrijven op om naar de beurs te gaan, met de suggestie dat ze zijn fonds zouden kunnen helpen ‘gouden eieren’ te leggen.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *