Mijn sushidiner van $ 200.000

In 2013 gaf deze verslaggever 10 bitcoin, destijds $ 1.000 waard, uit aan een diner voor tientallen vreemden in San Francisco. De eigenaar van het restaurant hield er wijselijk aan vast.

 

Het helse jaar 2020 heeft grote schade aangericht in het leven zoals wij het kennen. Maar weet je waar het goed voor is? Bitcoin.

 

De cryptocurrency is enorm gestegen en bereikte deze week een hoogtepunt van meer dan $ 20.000 per munt. Er is nu meer dan $ 350 miljard aan Bitcoin in de wereld, een ongelooflijke waardering voor virtueel geld dat tien jaar geleden in wezen niets waard was.

 

Het is een geweldige tijd om een ​​oude eigenaar van de valuta te zijn, en een pijnlijke tijd om iemand te zijn die ooit 10.354 Bitcoin (inclusief fooi) heeft uitgegeven aan een diner voor vreemden. Ja, die persoon ben ik.

 

 

In mei 2013 besteedde ik in één nacht wat vandaag ongeveer $ 200.000 waard zou zijn aan rauwe vis en tempura-broodjes met garnalen voor mensen die ik net had ontmoet. Ik was destijds verslaggever bij het tijdschrift Forbes over technologie en privacy. Bitcoin was op mijn radar gekomen als een privacybeschermende technologie waarmee mensen anonieme online aankopen konden doen, een beetje zoals contant betalen in de echte wereld. (Behalve dat het een enorm openbaar digitaal grootboek betreft dat nooit verdwijnt.)

 

Het digitale geld werd in 2009 uitgevonden door een mysterieuze wiskundeliefhebber die onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto ging. In 2013 was de waarde van een enkele Bitcoin gestegen tot meer dan $ 100, deels dankzij zijn populariteit op online zwarte markten zoals de virtuele drugsbazaar Silk Road (die duidelijk erg illegaal was en later werd gesloten door de federale autoriteiten).

 

Techneuten, ondernemers, investeerders en economen begonnen enthousiast te worden over Bitcoin, dus besloot ik een week lang van de valuta te leven om erachter te komen hoe waardevol het was in de echte wereld.

 

Ik kocht een hoop Bitcoin voor $ 136 dollar elk op een site genaamd Coinbase en probeerde manieren te vinden om ze uit te geven. Er waren niet veel plaatsen die wisten wat Bitcoin was, laat staan ​​accepteerden het voor aankopen, maar omdat ik destijds in het technische mekka van San Francisco woonde, had ik een paar opties, waaronder een cupcake-winkel en een sushi-restaurant genaamd Sake Zone.

 

Toch was de week die op Bitcoin leefde moeilijk: ik moest uit mijn appartement verhuizen naar een hackerhotel dat nog in aanbouw was. Ik verloor vijf pond, zowel vanwege de beperkte voedselopties als omdat mijn enige transportopties wandelen of fietsen waren die een vriend mij voor een halve Bitcoin huurde. En ik had constant een gebrek aan cafeïne omdat ik nergens koffie kon verkopen voor cryptocurrency.

 

Op de laatste avond van mijn experiment, een maandag, besloot ik het einde van de week te vieren door een diner in Sake Zone te gooien met mijn overgebleven cryptovoorraad. Ik heb een open uitnodiging gedaan op Meetup en aan een community van Bitcoin-enthousiastelingen op Reddit.

 

Ik had van tevoren de eigenaar van het restaurant, Yung Chen, gebeld om er zeker van te zijn dat het goed zou zijn om een ​​groepsdiner te doen en ervoor te betalen in Bitcoin. Ik had hem verteld dat het waarschijnlijk ongeveer 15 mensen zouden zijn.

 

Maar toen ik bij het kleine restaurant aan Clement Street in het Richmond District kwam, waren er al twee dozijn mensen buiten. Toen meer dan 60. Zoals ik destijds schreef, was het “een wilde cast van karakters”, waaronder “een Bitcoin-speculant uitgedost in Google Glass”, economen, ondernemers die Bitcoin-apps en -games maakten, en twee oprichters van Burning Man.

 

 

Een Forbes-videograaf genaamd Taylor Soppe filmde het allemaal, en ik speelde voor anker en zag er uitgeput uit.

 

Credit…

Aan het eind van de avond betaalde ik de rekening, die $ 957 bedroeg (plus fooi). Ik voelde me toen schuldig, waardoor Yung Chen $ 1.000 aan grappig geld accepteerde, omdat het me niet duidelijk was of Bitcoin überhaupt iets waard zou moeten zijn.

 

Mijn conclusie aan het einde van het experiment was dat Bitcoin een ongelooflijk nuttige demonstratie was van hoe een veilig, gedistribueerd, peer-to-peer grootboek – de onderliggende technologie van Bitcoin, de blockchain genaamd – zou kunnen werken om het eigendom online bij te houden. U kunt de technologie van Bitcoin gebruiken voor autotitels of huisvestingsakten, waarbij u het eigendom van een auto of huis binnen enkele seconden overdraagt ​​in plaats van het verouderde proces om voor altijd in de rij te staan ​​bij overheidsinstanties. Maar Bitcoin als waardeopslag? Dat leek dom. Ik heb niet de argumenten gekocht dat Bitcoin als goud was.

 

Ik vroeg me inderdaad af: had ik deze restauranthouder net bedrogen?

 

Snel vooruit naar 2020. Deze maand, met een stijgende Bitcoin, belde ik Yung Chen om in te checken. Hij en zijn vrouw gingen een paar jaar geleden met pensioen, moe van de lange uren, zei hij. Ze waren in staat om gedeeltelijk te danken aan hun cryptocurrency-inkomsten van in totaal ongeveer 41 Bitcoin.

 

In 2017, nadat ze Sake Zone hadden gesloten en toen Bitcoin een paar duizend dollar waard was, verkocht meneer Chen ongeveer een kwart van zijn Bitcoin. Hij heeft nu spijt van that besluit gegeven hoeveel het digitale geld heeft gewaardeerd.

 

‘Ik heb er een paar verkocht. Ik voel me zo slecht, ”zei hij. ‘Nu, ik bewaar het gewoon. Ik leg het daar gewoon neer als voorraad en wacht. ”

 

“De Bitcoin is een van de belangrijkste spaarmiddelen in mijn portefeuille geworden”, voegde hij eraan toe. “Het is veel. Het is bijna een half miljoen dollar op mijn rekening. ”

 

De vrouw van meneer Chen, 54, is volledig met pensioen, maar meneer Chen, 63, werkt nog steeds voor de stad Oakland als stoepinspecteur, een baan die hij al bijna twintig jaar heeft.

 

Toen ik hem vroeg waarom hij al vroeg in Bitcoin geloofde, legde hij uit dat hij ervaring had in de technische sector. Hij emigreerde in 1984 van Hong Kong naar Californië om naar de University of California, Berkeley te gaan, en een van zijn eerste banen was het testen van routers voor telefoonmaatschappijen.

 

“Ik heb een beetje techniek gedaan”, zei hij. “Daarom dacht ik, toen ze Bitcoin aan mij introduceerden,‘ Waarom niet? We kunnen dat doen.'”

 

De mensen die de Chens bij Bitcoin introduceerden, waren medewerkers van het Internet Archive, een non-profitorganisatie die is gevestigd in een gerenoveerde kerk naast Sake Zone.

 

Het internetarchief wil, nou ja, alles archiveren: het internet in het algemeen met de Wayback Machine, die oude versies van websites host; boeken, tot ongenoegen van de mensen die er geld mee verdienen; oud tv-nieuws; enzovoort. Het Archief was jaren eerder begonnen met het accepteren van cryptocurrency-donaties en was zelfs begonnen sommige werknemers gedeeltelijk in Bitcoin te betalen. Omdat velen van hen elke dag lunchen in Sake Zone, spraken ze de Chens over om het te accepteren. Bitcoin revolution review positief.

 

‘Je moet je buren kennen,’ zei meneer Chen. Ze probeerden andere kooplieden in de buurt te overtuigen, maar kregen niet veel andere afnemers.

 

“Op dat moment was het concept rond Bitcoin nog vrij nieuw. En de meeste mensen willen daar geen risico voor nemen, ”zei meneer Chen. Maar hij had uit de eerste hand gezien hoe snel technologie de wereld kon veranderen. Hij zei dat hij ‘niet echt aan geld dacht. Meer als een nieuw product waar ik graag mee zou willen spelen. ”

 

Het internetarchief hielp de Chens bij het opzetten van een Bitcoin-account en voorzag hen van gratis Wi-Fi-service zodat ze de Bitcoin-transacties konden doen.

 

“Ik heb geprobeerd de hele straat op gang te krijgen”, zegt Brewster Kahle, de directeur van het internetarchief. Hij droomde dat Bitcoin de valuta van het web zou zijn en zou helpen bij het creëren van een financieel systeem dat niet werd gecontroleerd door regeringen en grote bedrijven. Hij zei dat die droom is overleden. Welke crypto trading robot gebruiken?

 

“Het is nu een speculatiesysteem”, zei de 60-jarige heer Kahle. “Het is maar gokken. Het is net als de aandelenmarkt. ”

 

Ik vroeg meneer Chen naar de avond van het diner en vertelde hem hoe schuldig ik me destijds voelde om zo’n hoge rekening te betalen met een geld waarvan de meeste mensen niet wisten dat het bestond en dat de meeste mensen niet serieus namen als ze dat wel deden.

 

“Daar maakte ik me geen zorgen over”, zei hij. “In vergelijking met onze reguliere verkopen was het een klein bedrag.”

 

“Op dat moment was Bitcoin geen groot geld”, voegde hij eraan toe. “Nu is het veel geld.”

 

Ik weet het niet. Boeren!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.